torsdag 11 november 2010

Jul jul strålande jul ..


Jul tonerna sipprar ut ur högtalarna , snön är täckt med ett vitt gnistrande täcke ovanför kullarna hotar tunga grå moln fyllda med mera snö , dagarna till jul går äntligen att räkna på ett vettigt sett. Dagarna till första advent är ännu mera lätt räknande . Jag tar ett djupt lång andetag och låter alla sinnen fyllas, en euforisk känsla tränger i mitt bröst , lycka ....
Snart får vi plocka undan alla "vanliga" lampor och istället äntligen sätta ut ljus stakarna , advents stjärnorna , tända tomte lyktan , ta fram alla små tomtar just nu ligger i tryggt förvar i den gamla köks soffan och tänk det är ändå bara början , jul klappar skall inhandlas varje liten gåva omsorgs fullt vald och inslagen med ett litet rim för alldeles för lätt skall det ju inte vara. Granen skall hittas , huggas och pyntas för att sedan beundras som aldrig förr av våra stora ögon och varje år säger vi " åh en sådan vacker gran en sån vacker gran har vi aldrig haft" och varje år kommer dom orden från hjärtat. Lucia är kommen och håret skall krusas , klänningen strykas. Sångerna som vi har sjungit 100 gånger minst skall finslipas , lusse bullar bakas och en sista ljus check innan det bär av till kyrkan och varje år blir jag lika rörd till tårar..
Kvällen för jul skall skinkan ordnas för att sedan ätas en liten bit av med en hård macka , lite te , julmust , ost , senap ja alla tillbehör som behövs för att göra det så underbart mysigt som man bara kan.
Sen smyger vi ner i våra sängar fulla av förväntan precis som barnen , har vi ställt ut pepparkakorna , mjölken och gröten ?
Att ens försöka sova på självaste jul aftons morgonen är i denna familj ett totalt omöjligt stycke så tidigt som möjligt tassar vi upp och sätter oss ner och myser i våra pyjamasar varsitt paket kan man sen bär det av till svärmor för att njuta av gröt och en stor nästan gala liknande frukost självklart i finaste jul stassen.

Men julen är också likt alla andra högtider tid för eftertanke och begrundan . Tid för saknad och ljusa minnen . Tid för skratt , tårar och kärlek .
Stressa inte genom julen , ta er tid att njuta av varje sekund den är ju inte som en lördag som kommer varje vecka , den är ju bara här en gång om året , spendera den väl med människor ni älskar , bryr er om åk inte som små jojjosar fram och tillbaka till alla ni känner låt dom komma till er.. för omväxlings skull ..

1 kommentar:

Lina sa...

Gud så härligt det är att höra om någon mer som älskar julen lika mycket som jag!